Maidottomuus - miten vaikutti?

Miksi päädyin kokeilemaan maidotonta?

Minulla on viimeisten parin vuoden aikana ollut enemmän ja vähemmän ongelmia vatsan kanssa. Suurin, tai ainakin inhottavin asia on ollut vatsakipu, joka on aiheutunut joko liian pitkän ruokatauon takia tai siksi, että olen mennyt makaamaan liian pian ruokailun jälkeen. Mitään tiettyä ruoka-ainetta en ole löytänyt syyksi. Näitä kahta on tosin helppo välttää: kannan ruokia aina mukana varmuuden vuoksi, enkä mene makuulle heti syötyäni.
Minulla on myös ollut lähiaikoina kummallista ällötyksen tunnetta, varsinkin syödessä, ja joinakin päivinä se johti siihen, etten ällötykseltäni kyennyt syömään kuin puuroa sen neutraalin maun takia.
Olen myös kärsinyt ruokatorven hapotuksesta (isälläni on usein närästystä, sieltä varmaan on sekin ongelma tullut) ja välttelenkin limuja, ja juon vain harvoin hiilihapotettuja juomia. Omena pelkältään syötynä on välillä ongelmallinen, enkä voi syödä ollenkaan raakaa sipulia, edes pikkelöitynä.

Tämän suhteen ei ollut juuri mitään odotuksia, joten voin täysin puolueettomasti todeta, että ei maistu maidottomalta, eikä varsinkaan soijalta! Tämä oli hyvää!

Kävin joitakin viikkoja sitten lääkärissäkin, varmuuden vuoksi, eikä siitä tapaamisesta irronnut muuta  kuin se, että minulla on luultavasti (melko lievä) refluksitauti. Lääkäri ei epäillyt mitään sen vakavampaa, eikä määrännyt tässä vaiheessa jatkotutkimuksiin. Sain kokeiluun mahahappoja vähentävää lääkettä, sekä tarvittaessa otettavia purutabletteja liikahappoisuuteen. Ensimmäisten syönnistä en huomannut mitään vaikutusta, purutabletit toimivat kun tarve iskee.

Ällötyksen loppumiseen auttoi yllättävä asia: makeutusaineiden minimoiminen. En olisi osannut kuvitella, että makeutusaineista olisi aiheutunut noinkin inhottava reaktio. Olin kyllä juonut joka aamu viimeisen parin vuoden ajan MSM-jauheeni sekoitettuna sokerittomasta mehutiivisteestä tehtyyn mehuun, ja skyrejä tai proteiinipuddingeja söin joka päivä. Poikaystäväni sisko, joka on kiinnostunut ravitsemusasioista, kertoi herkistyneensä joskus aspartaamille runsaan käytön takia, ja lopetin samantien aamuisen juomani juonnin. Ällötys hävisikin kokonaan sen seurauksena!

Juhannuksen vakkarijälkkärin jäätelöä paikkasi maidoton mustaherukkajäätelö, ja vaniljakastiketta Plantin kaurapohjainen vaniljakastike. Kulhossa pohjalla mansikoita, pensasmustikoita ja marenkeja.

Oliko maidottomuudesta apua?

Olin jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla, olisiko maidottomasta ruokavaliosta apua iholleni (veljelläni maidon vähentäminen oli auttanut), ja nyt sain syyn kokeilla sitä myös vatsaongelmieni takia. Pidin täysin maidotonta ruokavaliota 4 viikkoa, kunnes kokeilin ravintolakäynnin aiheuttamien olosuhteiden puitteissa miltä olo tuntuu maitotuotteita sisältäneen ruuan jälkeen. Olin odottanut tuota hetkeä innoissani, mutta en suoraan sanottuna huomannut eroa. Olin muutenkin täynnä ja turvoksissa ruokamäärästä, jonka vedin ravintolassa, joten en voinut yhdistää maitoa siihen. Olen miettinyt, että ehkä omalla kohdallani ratkaisevassa asemassa onkin se, käytänkö maitotuotteita jatkuvasti vai silloin tällöin.

Tästä huolimatta neljän maidottoman viikon aikana olo mielestäni hieman keveni (paino ei pudonnut, toki lisäsin ruokamäärääkin) ja huomasin parannusta vatsani hyvinvoinnissa. Se ei tuntunut olevan enää niin usein sekaisin, eikä se ole juuri muutenkaan vaivannut, ainakaan niissä määrin mitä aiemmin. Neljässä viikossa ei voi ihan hurjasti muutosta vielä tapahtua, mutta sen verran olen kuitenkin tästä omasta mielestäni hyötynyt, että en aio palata täysin entiseen. Olen myös huomannut sen, että minulla on todella herkkä vatsa, joten epäsäännöllinen ruokailurytmi ja normaalista poikkeava ravinto vaikuttaa sen toimintaan hyvin helposti.

Iho vaikutti aluksi myös tykkäävän tästä kokeilusta, mutta hormonit tekivät taas tehtävänsä sopivaan aikaan kuusta ja se haave kaatui siihen😅 Ehkä siihenkin saan helpotusta pidemmällä aikavälillä. Omalla kohdallani en siis voi vielä todeta maidottomuuden auttaneen iho-ongelmiin.

Oliko maidottomuus vaikea toteuttaa?


Kyllä ja ei. Ainoita asioita, mitä en edes yrittänyt lähteä korvaamaan, oli juusto. Tutkin kasvirasvapohjaisia "juustoja" kaupassa ja ne näyttivät niin hirveiltä, etten halunnut tuhlata niihin rahojani. 
Skyrin/jogurtin vaihdoin Alpron soija-jogurtteihin (niihin isompiin purkkeihin, missä ei ole niin paljon sokeria), joita olen käyttänyt jo aiemminkin. 
Ruoanlaitossa tavallisen kerman aikoja sitten syrjäyttänyt Plantin (sipuli-)kaura"kerma" on ollut entistä kovemmassa käytössä tämän kokeilun aikana, ja se toimii kyllä missä ruuassa tahansa. Tortillojen täytteenä käytin kaurafraichea, josta sai loihdittua myös kalalle herkullisen kylmän kastikkeen kananmunan, tillin ja kesäsipulin kanssa. 
Kauramaidolla puolestaan sain paikattua maitoa ruuissa ja smoothieissa, joihin käytin välillä myös sokeroimatonta mantelimaitoa
Normaalit riisipiirakat eivät sovi maidottomalle, sillä niissä on käytetty vähintäänkin maitojauhetta, mutta löysin niillekin vaihtoehdon: Vuohelan herkun maidottomat riisipiirakat, jotka ovat itse asiassa myös gluteenittomia. Vaikka hinta hirvitti, oli tämän riisipiirakkahirmun pakko ostaa niitä testiin, ja hyväksi ne onneksi myös osoittautuivat.
Voitakin aloin kaivata ainaisen hummuksen käytön sijasta leivälle, joten hain kaupasta Becelin uutta Walnut oil -levitettä ja vitsi että onkin muuten hyvää! Tätä suosittelen ihan maidonsyöjillekin!



En suostu tinkimään hyvästä mausta, enkä onneksi joutunut siihen koko kuukauden aikana, itse asiassa joistakin ruuista tuli jopa parempia! Vinkkinä tämä makaronilaatikko.

Herkuttelussa oli eniten haasteita. Onneksi nykyään löytyy useita hyvänmakuisia maidottomia jäätelöitä, ja 3 Kaverin vegaaniset jäätelöt ovatkin olleet herkkuhetkien pelastus 🙌 Suklaa (raakasuklaa tosin käy), pulla ja pizza (juuston takia, eihän pizzaa voi syödä ilman juustoa!!) ovat kiellettyjen listalla, ja välillä niitä olisikin tehnyt mieli kun muut mussuttelivat vieressä, mutta yllättävän helposti tämä sujui.

Aluksi oli pakko tuijotella ainesosaluetteloita melkein joka paketista ja purkista ihan varmuuden vuoksi, kun niihin on voitu tunkea vaikka mitä, mutta se helpottui jatkuvasti, kun käytän kuitenkin paljon samoja tuttuja tuotteita, enkä käytä eineksiä juuri koskaan.

Miten tästä eteenpäin?


Aion jatkaa pääasiassa maidottomana, mutta toki välillä voin kiireessä ostaa sen skyrin, tai ravintolassa valita juuri sen herkullisimmalta kuulostavan annoksen, vaikka siinä on myös voita ja kermaa. On kiinnostavaa nähdä, mitä pidemmällä aikavälillä tapahtuu, vai huomaanko juurikaan muutosta. 


Olisi kiinnostavaa kuulla, jos jollain on ollut samankaltaisia vaivoja! Onko taustalla ollut jotain vakavampaakin tai minkälaisilla muutoksilla on tullut helpotusta?

Kommentit

Suositut tekstit